Over Unio Studiosorum Reformatorum Agriculturae

Over USRA

Wanneer we het hebben over de grootste studentenvereniging van Dronten en tevens de grootste agrarische studentenvereniging van Nederland, dan hebben we het over Unio Studiosorum Reformatorum Agriculturae (USRA). USRA is een vereniging door en voor studenten aan de Aeres Hogeschool Dronten. Dat in Dronten niets te doen zou zijn, is met de komst van USRA allang verleden tijd!

Zonder_titel_35_x_120_cm_1.png

USRA nu

Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een vereniging met zo’n 2000 leden en donateurs, waarmee we de grootste Agrarische Studentenvereniging van Nederland vormen. We hebben naast het Dagelijks Bestuur 13 vaste commissies, 6 subcommissies en 5 kernen. Daarnaast hebben we nog enkele tijdelijke commissies en een onafhankelijke commissie.

Met elkaar organiseren we tal van activiteiten en feesten; een voorjaarsconcours, Koninginnedag, het Bloesemfeest, de USRA-week, noem maar op! Veel feesten vinden plaats in onze eigen sociëteit, ‘Ad Libitum’. Deze worden bijvoorbeeld georganiseerd door een van de 11 disputen die USRA rijk is.

Naast al het plezier dat we beleven aan de activiteiten en feesten, leren we er ook samenwerken, organiseren, leiding geven en zo kunnen we er nog een aantal opnoemen. Binnen USRA is er dus ruimte voor ontwikkeling! Niet voor niets, dat studenten voor enkele commissies zelfs compensatiepunten kunnen behalen.

Daarnaast zijn de vier speerpunten van USRA belangrijk. Hier kunnen we altijd op terugvallen. Deze vier speerpunten zijn: een onvergetelijke studententijd beleven, persoonlijke ontwikkeling, sociale contacten en vrienden voor het leven!

Maar het belangrijkste is dat we binnen USRA SAMEN plezier hebben en er is geen dag hetzelfde!

Geschiedenis

USRA is opgericht op 27 juni 1958 te Ede, waar toen de CAH Vilentum was gevestigd. Tien jaar later verhuisde USRA samen met CAH Vilentum (nu Aeres Hogeschool Dronten) naar Dronten, waar voldoende ruimte was voor ontwikkeling van o.a. de schoolboerderij. Ruimte betekende echter wel, dat er eigenlijk maar weinig te beleven viel in Dronten. Zeker met het systeem van korte en lange weekenden, waarbij studenten 1 keer per twee weken echt naar huis gingen, was er meer behoefte aan ontspanning en ontwikkeling buiten school. USRA wist de studenten hiervan te voorzien!

USRA groeide in korte tijd uit, met o.a. een weekendbesteding commissie, een roeicommissie, een dans en een dartcommissie, een sportcommissie, de Blue Orange nu beter bekend als de Tractor Pulling Commissie en zo zijn er nog een aantal te noemen. Er was in elk geval al snel sprake van echte saamhorigheid. Symbool hiervoor was de mascotte, toen der tijd de ezel genaamd Domino.

Er ontstonden tradities waar we nog altijd plezier van beleven. Het Floepen bijvoorbeeld, waarbij afgestudeerden een duik nemen in de haven van Dronten. Ook de USRA-werkweek is voortgekomen uit het verleden. USRA moet namelijk wel kunnen blijven bestaan. Zo ging men 1 keer per jaar voor een bedrag van 100 tot 200 gulden per hectare bieten schoffelen om o.a. het Jaarfeest te kunnen bekostigen.

Onze sponsoren